Wednesday, 19 December 2012

RESEPI DURIAN CREPE

RESEPI DURIAN CREPE

Rujukan : Hesti

250 gm tepung gandum

3 biji telur

500 ml santan

1/2 sudu teh garam

1 sudu teh pandan emulco

1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas

Kacau rata

Masukkan dalam blender dan kisar

Kemudian tapis

1)Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat

2)Panaskan hingga kuali benar-benar panas

3)Oleskan sedikit minyak pada kuali

4)Kemudian kecilkan api

5)Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe

6)Adunan tak perlu di balikkan

7)Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat

8)Buat sehingga habis

9)Biarkan sejuk.

Durian Filling

1 cawan Non dairy Whipping Cream

Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental

Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

Bentangkan 1 keping crepe

Letakkan Whipping Cream di tengahnya

Letakkan isi durian

Tutupkan semula dengan Whipping Cream

Lipatlah crepe

Kemudian simpan dalam peti ais sebentar

Enak di hidangkan dingin ( semasa sejuk )

 

No comments:

Post a Comment